Huis kopen, hoe doe je dat?

Huis kopen, hoe doe je dat?

Uitgekeken op je huidige huis? Wil je verhuizen? Eens moet of wil je eens ergens anders wonen. Kortom: Je wilt verhuizen naar een ander huis – hoe pak je dat aan? Om je op weg te helpen, hierbij enige aanwijzingen voor het zoeken van een nieuwe woning.

Bij het kopen van een woning is de gouden tip: let op de locatie! De waarde van een huis wordt grotendeels bepaald door de locatie van de woning. Zelf binnen de plaats kan het enorm verschillen. Dus of je nu huizen zoekt in Den Haag of Appelscha, het belangrijkste advies is om niet slechts te kijken naar de staat van de woning, maar vooral ook naar de locatie. Bedenk dat de woning zelf is aan te passen, maar de plek van de woning een stuk minder makkelijk.

Je hebt gevonden wat je aanspreekt, maar nu moet je het huis nog kopen. Het doen van een bod op een woning is altijd spannend. Het gaat om veel geld. Je doet het niet elke dag. Je kent de verkopers niet. Er bestaan veel zaken om onzeker over te zijn. Schakel een lokale makelaar in voor het doen van een bod op een huis. De makelaar weet wat woningen in de buurt mogen kosten. Hij kan zien uit ervaring wat er nog aan de woning moet gebeuren. En hij kan onderhandelen. En een makelaar laat zich niet meeslepen door emotie. Een goede makelaar bespaart je daarmee veel geld.

Schakel een lokale aankoopmakelaar in voor het zoeken van een nieuw huis. Een lokale makelaar kent de lokale situatie vaak uitstekend. Hij weet goed welke buurten goed zijn. Kennis van de lokale markt kan je veel tijd besparen bij het bezoeken van nieuwe huizen.

Maar hoe vind je een woning? De manier waarop je een huis kunt vinden ligt voor de hand: kijk op internet. Funda is de meeste bekende website met een uitgebreid aanbod van koopwoningen. Op Funda komen woningen van niet-NVM makelaars slechter naar voren. Het kan zo maar zijn dat jouw huis niet op Funda staat. Kijk daarom ook altijd op andere sites als je je droomhuis nog niet gevonden hebt. Denk aan websites zoals Jaap.

Hoe kan ik geld besparen? Als je een makelaar wilt inhuren, dat is het altijd een goed idee om bij verschillende makelaars om offerte te vragen. Dat kan je veel geld besparen. De ene makelaar brengt veel hogere kosten in rekening dan de andere.

Succes met het vinden van jouw huis!