Wat zijn koortslippen?


Wat zijn koortslippen?

Heeft u ook last van koortslippen? Tijdens een koortslip ontstaan, meestal vrij plotseling, kleine, doorzichtige, vochthoudende blaasjes. Na enkele dagen barsten ze open en ontstaan er wondkorstjes en kloofjes. De plekjes hoeven zich niet alleen rond de mond te tonen. Ook de neus, wangen, kin en de schouders kan dergelijke blaasjes vertonen. Het schoonmaken van de handen na in contact komen met de blaasjes is belangrijk om verdere besmetting te ontlopen.

Alles over koortslippen

Wat is een koortslip, hoe wordt het veroorzaakt, wat kun je er tegen doen en is het besmettelijk? Sinds kort geeft deze website over koortslippen antwoorden op vragen over koortslippen.

Hoe ontstaat een koortslip?

Wat is de oorzaak van koortslip? Een koortslip ontstaat door het Herpes simplexvirus. Het herpesvirus is een virus dat via lichamelijk contact verspreidt. Het eerste contact met het virus vindt meestal plaats op jonge leeftijd. Vanaf dat moment wordt het wordt meegedragen en komt soms tot uiting. Dikwijls uit het zich schraal weer, vriesweer, felle zon of afgenomen weerstand. In de meeste gevallen wordt het virus actief bij ziektes zoals koorts, vandaar de naamgeving: koortslip. De infectie die opgelopen wordt, geneest, maar het virus verdwijnt nooit uit uw lichaam. Het herpesvirus kan steeds opnieuw een koortslip veroorzaken.

Hoe besmettelijk is een koortslip?

Het virus van de koortslip is erg besmettelijk. Een besmetting met het herpesvirus kan gebeuren vanaf ongeveer drie dagen voor de koortslip zichtbaar is tot het moment dat de blaasjes zijn ingedroogd. Het vocht in de blaasjes is besmettelijk. Naast direct contact, kan een koortslip ook overgedragen worden door geïnfecteerde gebruiksvoorwerpen zoals een glas of lippenstift.